Bilder

Vecka 21 2006
Silverchillor och fågelkurs

<<   Till Spånga-index   >>

Vi har två nya chinchillor. De är silvermarmorerade och väldigt söta. Det tycker hannen Oliver, som är en black velvet, också.

De är fyra månader gamla och heter Donut och Delight.

Oliver bredvid sin unge som föddes för sju veckor sedan.

En av våra marsvinshonor, den åtta månader gamla Cissi.

Förra helgen var vi på fågelkurs på djurkliniken Roslagstull. I buren sitter Smulan, en charmig morhuvad papegoja.

Annie gör iordning belöningsgodis. Kursen handlade om gojors beteende och hur man tränar papegojor till vardagshyfs på ett positivt sätt. Vi fick lära oss mycket om positiv förstärkning (när man tillför fågeln något den uppskattar), negativ förstärkning (man tar bort något obehagligt), positiv bestraffning (tillför något obehagligt), negativ bestraffning (ta bort något fågeln uppskattar). De två sistnämnda var det Jeppe sysslade med i Hundkoll... och helt förkastligt.

Det här är grå jakon Felix. Han har också bott på Spånga men tillhör nu en medarbetare på Roslagstulls Djurklinik. För att få ut maximalt av sin träning måste man hitta den belöning djuret uppskattar mest. Felix största glädje är när han får dricka ur en flaska. Då härmar han ljudet också - "kluck-kluck-kluck"!

Smulan tyckte att jordnötssmulor och solrosfröbitar var jättegott.

Fast det blir man lite törstig av... Ställningen Smulan och de andra sitter på är en träningsställning. Hon har lärt sig att sitta på den och sen kliva upp på handen eller en pinne på kommando och därefter låta sig förflyttas tillbaka in i buren. Hon var jätteduktig.

Andra fåglar: i Regnskogen har det kläckts ungar i blodnäbbsvävarnas egennäbbigt byggda bo. Tre stycken!

Daggeckosarna som släppts ut i Regnskogen tillskottsmatas med insekter och nektar. Här är en på väg mot en intet ont anande syrsa.

Och där fick den sitt byte.

Ankungar har kläckts både i kläckaren och av ankmammor ute i friflygningsvoljären.

Här går tre ankor ihop med ett par plymouth rock-kycklingar. Embla tycker att det är spännande när de ses till och buren rengörs...

Hon skulle helst sköta rengöringen alldeles själv.

Ankungar vill bada och det får de här tre under tiden spånet byts. Till expot flyttade ällingarna och kycklingarna ner i ladan och igår, den andra juni fick ällingarna komma ut i Stora friflygningen. Där tog de genast omhand av vår moderliga gulanka, som snabbt införlivade dem i sin egen flock.

<<   Till Spånga-index   >>