Bilder

Vecka 39 2006
HÖSTEXPO - NP3b

<<   Till Spånga-index   >>

Nya vindar blåser på Spånga. Numera samarbetar vi med WWF, är medlemmar i djurparksföreningen, har inlett ett jätteprojekt för internationellt samarbete och öppnat vår nya, storslagna avdelning med jätteakvariet på omkring 25 000 liter. Höstens expo kunde visa allt detta och besöksantalet och intresset var enormt stort.

Viktoriasalen, som innehåller själva akvariet, har fått fantastiskt fin utsmyckning i form av träd, bevuxna med slingrande växter och prunkande exotiska blommor.

Viktoriasalen sedd från balkongen. Inte varje elev förunnat att ha sina lektioner i en sån här miljö.

Bortre delen av akvariet i Viktoriasalen.

Linnésalen intill har stora fönster mot Viktoriasalen. Här kan man fälla ner vackra träpersienner när man så önskar.

Från Viktoriasalen till Linné-salen.

Akvariet sträcker sig ner i våningen under. Attenboroughsalen var inredd som en undervattensteater, med stolarna uppställda som i en biosalong, och levande ljus och vacker musik gav en stämningsfull rogivande upplevelse för expobesökarna. De stora pakusarna och påfågelscikliderna - alla runt 40 cm stora - studerade i sin tur nyfiket publiken.

Ett stort internationellt projekt har dragits igång av Bitte Kajler, se nedan, en av lärarna på institutionen. Vi kommer att samarbeta med skolor och organisationer på bland annat Madagaskar och Sri Lanka och denna vecka är fylld med aktiviteter för Tojo Lytah Razafimahefa från Madagaskar och Niransha Suriyasena från Sri Lanka. Samarbetet kommer att innefatta bevarandeprojekt för utrotningshotad miljö, utbildning, ömsesidiga besök, stort involverande av elever och många möjligheteter till praktik i dessa länder för våra treor.

Niransha Suriyasena med Bitte i förgrunden. Utan hennes engagemang hade detta aldrig blivit möjligt, det hon har utfört är helt enkelt storslaget.

Tojo Lytah Razafimahefa visar bilder och berättar om Madagaskar. Besökarna var fascinerade.

Vi går vidare till terrarieavdelningen:
Nu när den stora bassängen fyllts med fiskarna som tidigare bodde i "Stora Sydamerika" har våra vattensköldpaddor återtagit sin tidigare miljö och mata mata-sköldpaddan har äntligen återfått sin lagun.

Den trivdes helt uppenbart med detta - sitt "döda-döda" namn till trots och framförallt barnen blev mycket tagna av denna märkliga sköldpadda med sin långa näsa och roliga skäggtömmar.

Skäggagamshanen ligger under en röd värmelampa, darav den rosa tonen. Trots sin buttra uppsyn är även han lugn och tillfreds, liksom hans hona. En upprörd skäggagam blir alldeles svart, särskilt under hakan.

Daggeckohonan klättrar obehindrat upp och nerför glaset. Hon har lagt många ägg i år i röret som är avsett för det. De nykläckta ungarna får man sen fånga in för att föräldrarna inte ska tro att de är mat...

Daggeckon har inga ögonlock utan fuktar ögonen med tungan.

Vidare till Fågelavdelningen. Aldrig har det varit så fint som nu, med en massa ny inredning och golven i voljärerna täckta av en matta av löv. Vår ljusröda ara är inte särskilt sällskaplig, men ändå nyfiken. Den suddiga förgrunden kommer sig av gallret, jag kunde inte gärna öppna upp för att ta bilder, när ingen annan fick göra det.

En av mjölnaramazonerna.

Ted, som känner albakakaduan Selma (se vecka 35) sen tidigare står här med goffinkakaduan Turbo. Turbo låter sig gärna klias, men kan även bita till om det inte passar.

I fågelavdelningen finns också ökenmiljön med bland annat våra två stäppvaraner.De är duktiga på att klättra och här kämpar Ejnar för att komma upp på en av bergshyllorna.

Polis och tullmyndighet fanns på plats med visningsmonter i labsalen. Den olagliga handeln med utrotningshotade djur är ett stort problem som Spånga, bland annat i samarbete med Skansenakvariet, är med och motarbetar.

Intresset för denna monter var mycket stort, vilket är glädjande. Folk är engagerade!

Mikaela sitter vid lottförsäljningen. Även här syns trådarna till ett par av de länder vi samarbetar med.

Den enda i labsalen som var helt oberörd av allt ståhej - en åtta veckor gammal illervalp sover gott i knäet.

Ute i friflygningen badade ankor och änder massor. De kände sig besudlade av alla blickar, kantänka!

Efter ombyggnaden av idrottshallen intill, var vi tvungna att återställa delen kring dammen. Gissa om det var jobbigt att gräva ner alla nya träd och plantor i den stenhårda jorden...

Klapp- och kelhörnan. Alltid lika populär och här sitter Matilda med en av våra lejonhuvade kaniner.

Vid agilitypanen var det mycket trångt och jag kom inte åt att klämma mig fram utan fick hålla kameran över huvudet. Det är i alla fall Elin Holmroos med sin Mixie som kör.

Elin tävlar mycket framgångsrikt med sin shetland sheepdog SAgCHSAg(hopp)ChDkSpCh Shellrick´s Your Baby Blue. (Hm, själv har jag en Anka, jag :o))

Ett folkhav, som sagt. Men det var roligt att Expot var så välbesökt.

Efter höstexpot är det gymnasietvåornas tur att göra intern praktik hos oss. De kommer till en anläggning i tipptopp-skick.

Tack, Np3b för allt jobb ni la ner under expoveckan - vilket resultat! Massor av tack också till de tvåor och ettor som hjälpte till så mycket. Det har ni igen!

<<   Till Spånga-index   >>